De verzorging van een palmboom

De verzorging van een palmboom is anders dan andere, want wanneer en hoe geeft je nou je palmboom voedsel. Het geven van voedsel aan een palmboom hangt af van veel verschillende dingen, namelijk de palmsoort, de grootte en de omstandigheden waarin de palmboom leeft. Vooral planten die in potten en kuipen staan kunnen namelijk snel ondervoed raken. Er wordt daarom sterk aangeraden om een ‘Fertometer’ te gebruiken, dat is een apparaat waarmee je het voedsel gehalte in de planten pot of kuip kunt bepalen.

De voeding

Over het algemeen moet een palmboom goed worden gevoed tijdens een groeiseizoen. Je zal namelijk versteld staan over de hoeveelheid voedsel die een palm op dat moment nodig heeft. Gebruik voor de voedsel wat speciale palmen meststof en meng daar ook gewoon normale kunstmest doorheen. Naast het goed voeden is het ook belangrijk dat je in de herfst een beetje kalium om de stam strooit, dit helpt om de plant gereed te maken voor de wintermaanden. Wel een waarschuwing voor de kunstmest, zorg ervoor dat je dat alleen op de grond toegediend, want wanneer het namelijk op de plant komt, kunnen er brandplekken ontstaan en kan het groeipunt van de boom beschadigd worden.

En verder belangrijk…

En wat betreft de algemene compost, tegenwoordig gaan meerdere mensen er van uit dat als de grond te dicht bij de wortelkluit verrijken, de wortels dan te lui worden en zich niet verder kunnen ontwikkelen. Het is daarom beter om de plant flink te bestrooien met houtsnippers, gemaaid gras of ander organisch materiaal, over een grote omtrek rond de wortels heen, hierdoor wordt het voedsel gelijk verdeeld en de wortels worden gestimuleerd om zich goed verder te ontwikkelen. Uiteindelijk zal je merken dat als de wortels zich goed ontwikkelen, het blad en de stam daar een jaar of twee later goed op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *