Elektrische cilinder
Zakelijk

Elektrische cilinder

Cilinders zijn ideaal als je iets open moet houden, of moet bewegen. Omdat het niet altijd een optie is om een hydraulische cilinder te gebruiken is een elektrische cilinder meestal een prima oplossing.

De werking

Elektrische cilinder

Bij een hydraulische cilinder wordt lucht, of vloeistof, in de kamer van de cilinder gepompt en wordt de aandrijfstang of as naar buiten geduwd. Zolang de kamer onder druk staat, blijft de aandrijfstang naar buiten staan.

Deze oplossing is voordelig en betrouwbaar, maar heeft wat nadelen. Het grootste nadeel is dat de aandrijfstang luchtdicht, of vloeistofdicht, gemonteerd moet zijn. Als dat niet het geval is zal deze snel weer terug zakken naar zijn oude stand. Door slijtage gaat de afdichting lekken en ontsnapt de lucht heel langzaam. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar bureaustoelen, iedereen heeft weleens meegemaakt dat je op een stoel gaat zitten en langzaam naar beneden zakt. Het vervangen van de afdichting is de enige mogelijkheid die je nog hebt, maar bij zware cilinders is dat lastig en duur.

Bovendien moet je bij luchtcilinders een compressor gebruiken, wat ook voor extra stroomkosten en herrie zorgt. Een elektrische cilinder, of actuator, heeft dit probleem niet. Bij een elektrische cilinder wordt een rotatiebeweging van de motor omgezet in een duw- en trekbeweging van de stang. Een voordeel is dat als er geen stroom op de motor staat dat de aandrijfstang op zijn plaats blijft, deze zal niet terugzakken. Een ander voordeel is dat een elektrische cilinder heel vloeiend beweegt, zodat onverwachte schokken worden vermeden.

Elektrische cilinder

Koop bij de experts

Veel elektrische cilinders worden afgeleverd met goedkope motoren waardoor ze niet soepel lopen en snel defect gaan.

Bij mparts.nl koop je goede elektrische cilinders, geschikt voor jouw toepassing. Bel ze op 0252-433733, of stuur een email naar sales@mparts.nl. Of kijk op hun website.