Onderwijs

Wat houdt het Nationaal Programma Onderwijs in?

De pandemie heeft een groot effect op het onderwijs. Leerlingen moesten halsoverkop de schoolbanken inruilen voor een laptop aan de keukentafel, ze konden niet meer afspreken met vrienden en vriendinnen en de kwaliteit van het onderwijs ging achteruit. Door de coronacrisis hebben middelbare scholieren een grote achterstand opgelopen. Dit is ernstig, want hier zullen ze op latere leeftijd de gevolgen van voelen. Daarom komt de overheid met een plan, het Nationaal Programma Onderwijs. Maar wat is dit eigenlijk?

Onderwijs verbeteren

De overheid stelt zo’n 8,5 miljard euro beschikbaar om de achterstanden zoveel mogelijk in te halen en te beperken. Er komt waarschijnlijk 700 euro per leerling vrij om hier aan te werken. Het is aan de scholen zelf om te bepalen waaraan dit besteden wordt, wel moeten alle scholen de volgende procedures opvolgen en uitvoeren

Problemen herkennen

Als eerste wordt er gekeken waar de problemen zich daadwerkelijk bevinden. Er wordt een analyse uitgevoerd op de problemen en behoeftes die zich voordoen bij leerlingen, maar ook op de school zelf. Deze informatie kan afgeleid worden uit het leerlingenvolgsysteem en bijvoorbeeld ouders. Ook moet aan leraren worden gevraagd waar zij graag extra hulp zouden willen terugzien.

Een plan samenstellen

Als de problemen zijn geïdentificeerd, wordt er een plan opgesteld. Hierin worden de interventies benoemd die zullen worden doorgevoerd om de achterstanden weg te werken en het kwaliteit te verbeteren. Dit wordt dan vastgelegd in het schoolplan. Deze plannen hoeven niet voorgelegd te worden aan het ministerie.

Verwacht wordt dat in juni bekend wordt gemaakt hoeveel de bedragen exact zullen zijn. Dan kunnen de scholen concrete plannen maken en ze doorvoeren. Meer info over dit programma vind je hier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *